Olej sojowy jest dodatkiem odżywczym do pasz dla zwierząt gospodarskich, który może wzbogacić skład chemiczny paszy, co ma pozytywny wpływ na wzrost i rozwój zwierząt.
Dodanie co najmniej 2% oleju sojowego do paszy może poprawić jej smak i zwiększyć jej wartość kaloryczną.
Kury nioski karmione wzbogaconą paszą znoszą większe jaja, a bydło mięsne szybciej przybiera na wadze potrzebnej do uboju.
Pasze wzbogacone olejem sojowym i przeznaczone do karmienia loch i prosiąt w każdym wieku są coraz częściej stosowane, ponieważ oferują szereg korzyści:
1. Wartość odżywcza i energetyczna mleka lochy jest zwiększona ze względu na wzrost zawartości tłuszczu.
2. Prosięta rodzą się lepiej odżywione, a co najważniejsze - zdrowe.
3. Wzrost młodych zwierząt jest znacznie bardziej wydajny.
4. Locha traci mniej na wadze w procesie wychowu potomstwa.
5. Po zaprzestaniu karmienia mlekiem prosięta rosną szybciej, a czas ich dojrzewania ulega znacznemu skróceniu.
6. Szybsze osiągnięcie wagi handlowej młodych zwierząt, co oznacza, że efektywność tego typu treningu będzie znacznie wyższa, a wtedy możemy z całą pewnością powiedzieć, że hodowla trzody chlewnej jest ekonomicznie opłacalnym i dochodowym biznesem.